Varför Angus

Aberdeen Angus

 • Stamtjuren till besättningen ger samma berömda köttegenskaper av hög kvalitet hos sin avkomma, oavsett modern.
 • Välkända för bra lynne, av naturen utan horn, har lätt för att kalva – fördelar som minimerar stressen för kon och arbetsbördan för bonden.
 • Eftersom djuren är lättskötta, effektiva och duktiga på att överleva är Aberdeen Angus en favoritras i alla köttproducerande länder där extensiv boskapsskötsel bedrivs.

Aberdeen Angus för köttproducenten

Den ökande efterfrågan på naturligt producerat kött, och Angusdjurens förmåga att klara sig på gräs/grovfoder inför slakten – till skillnad från många av de mera storväxta kontinentala korsningarna – gör att rasen blir ett populärt val bland uppfödare som vill maximera sin vinst och samtidigt uppleva nöjet att erbjuda konsumenten en ytterst välsmakande slutprodukt.

Angus rasen kombinerar mellanstorlek med tidig mognad och hög avkastning av kött vid slakt. Vid korsning passar avkomman bäst i produktionssystem där djuren huvudsakligen eller uteslutande söker sin egen föda. Ett stort antal djur kan gå på bete i förhållande till areal, vilket säkrar en lika hög avkastningsnivå per hektar som någon av de större raserna med senare mognad kan prestera. Detta kan betraktas som det verkliga måttet på prestation och lönsamhet.

 • Effektiva förvandlare av billig föda.
 • Snabbare färdiga för slakten, vilket gynnar likviditeten.
 • Det kommer alltid att finnas en marknad för högkvalitets kött.

Låga arbetskostnader, låga insatser, hög kvalité med mera vinst.

”Den bästa vinsten är inte ett resultat av det högsta priset, inte ens av högsta kilopriset, utan av skillnaden mellan produktionskostnad och försäljningspris”

Aberdeen Angus för mjölkbesättningen

Den lättskötta rasen

Mjölkproducenten kan maximera sina vinster både på försäljning av övertaliga kalvar och på mjölken från kor och kvigor betäckta med en Angustjur, särskilt då rasen har rykte om sig att kalva lätt.

Förbättra avkastningen

Det är frestande att tro att en större kalv tingar ett bättre försäljningspris, men svårigheter med att kalva kan leda till en drastisk minskning i mjölkproduktion, så att vinsten från försäljningen av den större kalven snart går förlorad. Tänk också på att dräktighetsperioden hos Angus är ungefär en vecka kortare än genomsnittet, och två veckor kortare än hos de flesta kontinentala raser, så att kalvningstakten förbättras och mjölkproduktionen maximeras.

Vinst på kalvar

Kalven är en viktig del av inkomsten i mjölkbesättningen. Med en Angustjur som far får du en kviga som blir en av de bästa ammande kor som finns, eller en ungtjur som ger hög kvalitet & lönsamt kött vid slakt.

”Kalvningsproblem tar pengar ur din ficka genom veterinäravgifter, förluster på grund av dödsfall och skador på kons fortplantningssystem som försenar aveln. Angustjurar hjälper till att förebygga sådant.”


Namnet Aberdeen Angus betyder helt enkelt världens bästa nötkött

KontaktGilla oss på Facebook

 • Yxskaftkälen 427, 83392 STRÖMSUND

  Trots att gården ligger så långt norr ut har vi goda förbindelser med tåg, flyg och buss till Östersund. Till våra kunder erbjuder vi upphämtning samt övernattning i gäststugan på gården.

  Even though our farm is so far north in Sweden we have good connections with train and flights to our nearest city Östersund. To our visitors we offer airport transfer and accommodation.

 • Bettan +46 (0)70 688 72 90

  Graham +46 (0)70 208 05 23

 • graham.kent@telia.com